Thrillerová nedetektivka

29.05.2024 20:29
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jana Jašová, Krutý měsíc, Moto, 2023, ****

 

Anotace
Detektivka s prvky thrilleru od oceňované autorky románu Znič to jméno. Druhé covidové Velikonoce. Zemi svírají nejpřísnější epidemická pravidla včetně zákazu nočního vycházení. Přesto se Tamara uprostřed noci probudí v autě na lesní cestě. Je celá od krve a z posledních hodin si nic nepamatuje. Netuší, čí je ta krev, ani kam zmizel její čtrnáctiletý syn Ben. Vesnici v Lužických horách, kde trávila matka se synem sváteční víkend, posedne paranoia. Kam až vedou kořeny spletitého případu? A podaří se chlapce najít, než se po něm nadobro slehne zem?

Poslední roky nemohu přijít na chuť vkusu porotců Magnesie Litery, kteří hodnotí beletrii pro dospělé. Jedno jestli českou nebo překladovou. Jsou ty tam doby, kdy jsem "musela" alespoň prolistovat všechny nominované tituly a některé z nich i přečetla. Zhoršuje se mi vkus? Upadá má náročnost? Snižuje se má schopnost pojmout vážné, pohříchu skličující a bezútěšné texty? Anebo je něco pravdy na šprochu, že se ocenění dává knihám, které "je třeba zviditelnit", protože jinak by bez velkého zájmu zapadly? Vždyť ročně vychází cca patnáct tisíc knih...! Tak jsem se letos překonala a půjčila si alespoň vítěznou detektivku.

Krutý měsíc, myšleno kalendářní, však není detektivka, neboť: "Zápletka detektivních příběhů je založena na zločinu (nejčastěji vraždě), po jehož pachateli, detailech způsobu provedení nebo motivu pátrá detektiv." V tomto příběhu ani policie příliš nepátrá. Ale je to skutečně thriller, protože "vyvolává silné napětí a emoce". A to jde autorce skvěle!

Bylo jen otázkou času, kdy se (nejen) v literatuře objeví téma covidového lockdownu. Zákaz pohybu, v podstatě uvěznění lidí na jednom místě, hraje v příběhu důležitou roli. Nutí obě vypravěčky - měšťačku Tamaru a venkovanku Betynu - najít si k sobě cestu. Také proto, že jejich děti i přes jejich odpor už na ni vyšly. Navíc, i když to jedna ještě netuší, obě spojuje jedno neštěstí.

Autorka postupně nejen odhaluje poslední události, ale zároveň také odkrývá pozadí dvacet let staré tragédie. A světe div se, všechno souvisí se vším... I přes postupné dávkování informací brzy zjistíme, kdo je hlavní padouch, a o něco později vnímavý čtenář odhalí i pachatele. Přesto se na konci dočkáme alespoň jednoho překvapení.


 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová