Dalajlámových rad není nikdy dost

10.05.2024 21:46
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Stéphane Garnier, Dalajláma – 31 tajemství, jak prožít přítomný okamžik, Jota, 2024, ****

 

Anotace
„Bez váhání říkám, že cílem našeho života je štěstí.“ Dalajláma
Dalajláma, hlavní autorita a představitel duchovna a nenásilí, nám předal hodnoty, které ještě dnes ovlivňují celý svět a nikdy nezestárnou.
Jak intenzivně prožít přítomný okamžik? Uvědomte si, že změna je nutná, naučte se myslet na sebe, klaďte před sebe výzvy nebo pěstujte pozitivní myšlení. Vydejte se po stopách dalajlámy. Postupujte krok za krokem podle jeho filozofie a uvědomte si, jak je důležité přestat žít minulostí a vysněnými představami o své budoucnosti.


Dalajlámu určitě netřeba představovat. I autor této rozvojové knihy je českým čtenářům známý zejména svými "kočičími" příručkami. O přítomném okamžiku na svých kurzech hovořím čím dál tím častěji. Pro ty, co netuší, oč jde, krátká definice: Když člověk naplno prožívá přítomnost, nemyslí v danou chvíli na nic jiného než to, co se právě odehrává. Být v přítomném okamžiku znamená vědomě se soustředit na momentální vnitřní i vnější okolnosti, ve kterých se právě nacházíme.

I když v kapesní velikosti, není "31 tajemství" kniha na jedno odpoledne. Nejlépe je přečíst si každý den jednu z jednatřiceti kapitol, pak se zamyslet se nad textem v části "Do akce!" a nakonec se pokusit uplatnit ve svém životě rady "Jak prožít přítomný okamžik".

Možná jste už některé z uvedených Dalajlámových rad a moudrostí četli, slyšeli. Ale jak je známo, lidská paměť je nespolehlivá a tu a tam potřebujeme v mozku znovu prošlápnout příslušnou paměťovou stopu. Např:

Má-li problém řešení, nemá smysl si dělat starosti. Pokud řešení nemá, starosti nepomohou.
Pozorujte ve všem dobro, protože to, co se vám přihodí, je to, co potřebujete.
Že nedostanete v životě vždy to, co chcete, je někdy obrovské štěstí.
Jednou za rok jeďte někam, kde jste nikdy před tím nebyli.


 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová