Až přijede, tak se ho zeptám…

07.07.2024 16:44

Pavel Tomeš, 13!, OTOČ, 2023, *****

 

Anotace
13! (čti "třináct faktoriál") je mozaika třinácti povídek, v nichž se postavy dostávají do neobvyklých situací, které ne vždy dopadnou úplně dobře. Ale ať už převládne smích nebo smutek, žádná tma není tak temná, aby ji neprozářil černý humor. Příběhy spolu sice nesouvisí, ale pro náročnějšího čtenáře je v nich roztroušeno pár narážek, které mají navodit pocit, že jo. Lze je číst v libovolném pořadí a nejspíš vás ohromí, kolik možností vám to dává. Kniha obsahuje i překvapivý bonus: přílohy, které příběhy dále rozvíjejí, což překonává nejčastější výhradu proti sbírkám povídek "sotva to začalo, tak to skončí".


V úterý 22. října dorazí do naší knihovny spisovatel, stand-up komik, idea maker a nakladatel Pavel Tomeš se svým literárním stand-upem. Nebude to jeho první vystoupení v knihovně, ale k tomu až na konec.

Jsem zvyklá knihu vždy nejdříve prolistovat ze všech stran a tak to, co jsme zřejmě měla objevit až po přečtení poslední povídky, mě nadchlo hned na začátku: Přílohy. A úplně mě odrovnala ta čtvrtá: Knižní mix kvíz. Zde autor zkouší pozornost a paměť čtenářů - 13 povídek, 13 otázek. Boží! Co víc si může trenérka paměti přát! To bych zavedla povinně do všech knih.

Povídky nepatří mezi můj oblíbený literární žánr, ale když už "musím" něco od autora načíst, nechtěla jsem začít minerálkou oceněnou knihou "Až na ten konec dobrý". 13! (třináct faktoriál, nikoli třináctka s vykřičníkem) je však výjimka (potvrzující pravidlo?). Nádherná čeština, zajímavé náměty, skvělé pointy. Místy jsem měla dojem, že Tomeše nečtu, nýbrž ho poslouchám a řežu se při tom smíchy. A to i při pasážích, které fakt ke smíchu nebyly… Najdou se zde i momenty dojemné (Měla babka), senzitivní (Schrödingerová), k zamyšlení (Poklad)… Z každé povídky ve čtenáři něco zůstane.

Ještě štěstí, že jsem knihovnice "béčko", a proto nemusím příliš dumat nad tím, zda poslední povídka Co byste prozradil začínajícím autorům? je neškodně ironická či urážlivě sarkastická. Jsem však také čtenářka a tak uvažuji, že se na to při jeho návštěvě zeptám :o).



 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová