Ať žije předsedkyně Svazu hodných babiček!

14.05.2024 20:22
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lucie Hlavinková, Bylinková babička, Albatros, 2024, *****

 

Anotace
Byla jednou jedna babička a ta měla sedm vnoučat: čtyři holčičky a tři kluky. Kromě nich však měla také velké tajemství. Nikdo totiž netušil, že je kouzelná! V přírodě vždy dokázala najít neviditelné, tajuplné a čarovné věci, o kterých jiní lidé nemají ani tušení. O téhle babiččině schopnosti nevěděla ani její vnoučata, ale to se jednoho dne změnilo. Jakou moc ukrývá třezalka, hluchavka, chrpa, dobromysl nebo heřmánek? To všechno se dozvíte během pohádkových letních prázdnin u bylinkové babičky!


Pří čekání na novou knihu Lucie Hlavinkové, a zejména v rámci psychoterapeutických přestávek mezi jednotlivými díly trilogie Šikmý kostel, jsem sáhla po její pohádkové knize. A dobře jsem udělala.

Laskavá vyprávění, která v sobě skrývají nenásilnou formu poučení, skvěle doplňují milé ilustrace Alžběty Z. Göbelové. Sedm dětí, sedm příběhů o sedmi bolístkách či malých neřestech. A k tomu sedm zázračných bylinek, které v rukou dobrosrdečné babičky uzdravují jako kouzlem. Na pihy třezalku tečkovanou, chrpu na oči bolavé od neustálého dívání se do tabletu, černý bez proti plýtvání...

Str. 53
Vyhodit?“ Babička nevěřila vlastním uším. „U mě se, Elinko, nic vyhazovat nebude. Ani tričko, ani rohlík, který buď někdo dojí, nebo ho nechám ztvrdnout a pak z něj udělám strouhanku, abych měla v čem obalovat řízky.“ Eliška se zatvářila překvapeně. „Ale babi, vždyť to nevadí, hodíme ho do popelnice a je to.“ Babička zavrtěla hlavou. „Eli, ty máš přece ráda přírodu, viď? A aby mohl někdo upéct rohlík nebo vyrobit tričko, vždycky se spotřebuje kousek přírody. Kdyby všichni pořád věci jenom vyhazovali, za chvíli z přírody nezbude nic. A to bys určitě nechtěla.“


Mít takovou babičku musí být učiněné blaho. A pokud ji nemáte, přečtěte si / svým dětem tuto knížku. A uvařte si k tomu třeba heřmánkový čaj.


 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová