A zazvonil zvonec a máme tady prequel

30.04.2024 19:45
Ellis Peters, Neobyčejný benediktin, 21. díl série Bratr Cadfael, Mystery Press, 2023, ****

 

Anotace
Píše se rok 1120 a rytíř Roger Manduit je na cestě k soudu o pozemky, které jeho otec údajně odkázal shrewsburskému klášteru. Roger o ně ale rozhodně nehodlá přijít – i kdyby měl líčení vyhrát lstí. Když je v noci po příjezdu do opatství přepaden, vlastně mu to hraje do karet. Mezi jeho odplatou a bezbrannými mnichy stojí jediný muž: Rogerův vazal Cadfael.

O patnáct let později žije Cadfael mezi benediktiny jako klášterní bylinkář. Klid ve Shrewsbury však naruší příjezd jiného šlechtice, lorda FitzHamona, který se ke konci života rozhodl pojistit si místo v nebi tím, že věnuje církvi okázalý dar. Jenže pár vzácných stříbrných svícnů je následujícího rána pryč a FitzHamon běsní. Dokáže Cadfael přijít na to, kdo je vzal, dřív, než dojde ke krveprolití?

Jako by se na klášter lepilo málo smůly, jeho výběrčí William Rede se téměř utopí v řece poté, co ho někdo přepadne a okrade. Nikdo nic neviděl a zdá se, že zločin zůstane nepotrestán. Bratr Cadfael však má jedno eso v rukávu…


Dvacátá první kniha obsahuje tři krátké povídky, které se vracejí na začátek Cadfaelových příběhů. Je to malý bonus pro čtenáře, kteří si tohoto svérázného mnicha oblíbili. Skvěle ho charakterizuje historička Františka Vrbenská ve svém doslovu: "Bratr Cadfael, drsný, vtipný, soucitný, ale nesmírně praktický muž se řídí situační etikou*. Vyznává vlastní spravedlnost, poctivou a vyváženou, protože "žil, zabiv mnohé", právo si kalibruje zorným úhlem bytí a nebytí."

Doslovy tohoto typu, t.j. ty, které čtenáře uvádějí do historického kontextu a blíže ho seznámí s autorem, mám moc ráda. Teď už např. vím, že E. P. byla bohemistka a díky jejím překladům se k britským čtenářům dostala díla Nerudy, Němcové, Jiráska, Hrabala, Klímy a dalších.

V první povídce se dovíme, jak se z křižáka stal mnich. Druhá, která se mi líbila nejvíce, vtipně rozuzlil záhadu zmizelého daru, jenž měl neurvalému dárci zajistit blažený posmrtný život. Ve třetí se už Cadfael ukáže jako zdatný detektiv.

Z dvaceti dílů Kroniky jsem zatím přečetla pouze dva, ale rozhodně se v budoucnu k těmto skvělým detektivkám vrátím.

*Zastává postoj, že morální rozhodování je kontextové nebo závislé na vlivu okolností. Morální úsudky musí být tvořeny v rámci celé situace a na všechny normativní rysy situace je třeba pohlížet jako na jeden celek. Tedy okolnosti jsou stejně důležité jako motiv nebo výsledek. Jednání, které by bylo za běžných okolnostní trestné, za situace nutné obrany nebo krajní nouze trestné přestává být. Zdroj


 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová